Usein kysytyt kysymykset

Kuka on suunnitellut Talous-kurssin?

Kurssi on Taloustieteen keskus Helsinki GSE:n tutkijoiden ja työntekijöiden yhteinen ponnistus. Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitos on vastannut kurssin teknisestä tuotannosta. Työssä ovat avustaneet Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL sekä lukuisat aktiiviset opiskelijat, opettajat ja taloustieteilijät. Katso tarkempi listaus tästä.

Kurssin valmistumista ovat tukeneet Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Suomen Pankki. Kurssin levittämisessä viestintäkumppanina toimii OP.

Saanko kurssista jonkinlaisen todistusmerkinnän tai opintopisteitä?

Suoritettuasi kurssin, eli tehtyäsi kaikki tehtävät, sinulla on mahdollisuus saada kaksi opintopistettä Aalto-yliopiston tai Helsingin yliopiston avoimesta yliopistosta. Suoritettuasi kaikki tehtävät, löydät kurssin opintopisteiden rekisteröintilomakkeen minkä tahansa pääluvun etusivulta.

Voinko tarkistaa opintosuoritusotteen tai tilata sellaisen itselleni?

Kurssisuorituksesi kirjataan joko Aalto-yliopiston tai Helsingin yliopiston Sisu-opintotietojärjestelmään. Suorituksen tiedot näet myös valtakunnallisesta Oma Opintopolku (Koski) –palvelusta.

Aalto-yliopiston Sisu-opintotietojärjestelmä

MOOC-kurssilla sinulle luodaan kuukauden mittainen opinto-oikeus. Opinto-oikeuden voimassaolon aikana voit aktivoida itsellesi Aalto-käyttäjätunnuksen, jolla voit itse ladata Sisu-järjestelmästä Aalto-yliopiston sähköisesti varmennetun pdf-muotoisen opinto-otteen. Jos et ota käyttöön Aalto-käyttäjätunnusta tai opinto-oikeutesi on päättynyt voit pyytää opintosuoritusotteen sähköpostilla osoitteesta opiskelijapalvelut@aalto.fi. Virallinen ote (leimattu ja allekirjoitettu) toimitetaan paperisena postissa, joten kerro tässä pyynnössä myös postiosoitteesi. Tilaukset käsitellään viikon sisällä.

Helsingin yliopiston Sisu-opintotietojärjestelmä

Et voi tämän kurssin puitteissa aktivoida Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta. Voit tilata opintosuoritusotteen sen jälkeen, kun olet kurssin lopuksi ilmoittautunut Avoimen yliopiston (HY) kautta kurssille ja opintopisteet on rekisteröity sinulle. Lähetä opintosuoritusotteen tilauspyyntö opiskelijaneuvontaan sähköpostiosoitteeseen avoin-student@helsinki.fi. Sähköisesti varmennettu opintosuoritusote toimitetaan sinulle sähköpostitse.

Muistathan opintosuoritusotetta tilatessasi ilmoittaa

  • kurssin nimen,
  • syntymäaikasi, sekä
  • kielen, jolla haluat opintosuoritusotteen.

Oma Opintopolku (Koski)

Voit tarkistaa kurssiin liittyviä asioita myös valtakunnallisesta Oma Opintopolku (Koski) -palvelusta. Palveluun kootaan suomalaisten oppilaitosten rekistereistä kaikki tiedot yksittäisistä opintosuorituksista ja suoritetuista tutkinnoista. Palvelu sisältää myös tiedot opinto-oikeuksista sekä suoritettujen tutkintojen keskeisistä sisällöistä ja osaamisvaatimuksista. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Millä tavalla kurssi seuraa edistymistäni?

Edistymistä seurataan tehtyjen kurssitehtävien kautta. Jokainen luku sisältää useita pähkinöitä. Voit muuttaa tai täydentää vastaustasi useamman kerran. Jokaisen tehtävän vastauksen ei tarvitse olla oikein, mutta tehtävän tulee olla suoritettu kurssin läpäisemiseksi. Löydät sivulta edistymistäsi seuraavan mittarin, jonka avulla saat tietää kurssista suorittamasi prosenttiosuuden.

Miten suoritan kurssin mahdollisimman hyvin?

Voit itse vaikuttaa suoritukseesi esimerkiksi etenemällä tasaisesti, esimerkiksi vähintään yhden luvun viikossa ja pitämättä turhan pitkiä taukoja. Vertaistuki voi myös toimia apuna. Voit esimerkiksi koota opintopiirin.

Kurssisuorituksen tukena kannattaa tutustua CORE-työryhmän Talous-oppimateriaaleihin. Materiaalit ovat suomenkielisiä ja maksuttomia. Mikäli kiinnostuksesi taloustiedettä kohtaan heräsi todenteolla, voit hakea opiskelemaan taloustiedettä Helsinki GSE:n oppilaitoksiin (Aalto-yliopistoon, Hankenille tai Helsingin yliopistoon).

Kuinka pitkään kurssin suorittaminen kestää?

Kurssi koostuu seitsemästä luvusta, joiden pituudet eroavat toisistaan. Kurssin suorittamiseen käytetty aika vaihtelee luonnollisesti opiskelijan mukaan. Testiryhmä suorittu kurssin noin 15–25 tunnissa.

Miten voin saada kurssista opintopisteet?

Voit saada opintopisteet, kun olet käynyt kaikki aineistot läpi, suorittanut pähkinät ja täyttänyt tarvittavat tiedot joita sinulta kysytään kurssin lopussa. Opintopisteet kannattaa hakea, vaikka et olisi jatkamassa opintoja juuri Aalto-yliopistossa tai Helsingin yliopistossa. Monet koulutuksen järjestäjät voivat halutessaan hyväksilukea opintosuorituksesi. Mikäli haluat, että lukiossasi tai muussa oppilaitoksessa voitaisiin hyväksilukea kurssi, kysy tätä opettajaltasi tai ole yhteydessä meihin sähköpostitse (osoite alhaalla).

Tarvitseeko minun olla jossain tietyssä paikassa tiettyyn aikaan suorittaakseni kurssin?

Ei tarvitse. Kaikki sisällöt on tehty suoritettavaksi itse valitsemassasi paikassa ja omavalintaiseen aikaan.

Vaatiiko kurssi jonkinlaista matemaattista pohjatietoa?

Ei. Kurssi ei ole matemaattisesti painottunut. Perustason matematiikka riittää kurssin suorittamiseen. Osassa infolaatikoissa (teksti värillisellä pohjalla) on tehtäviä ja kaavoja, joiden hallitseminen vaatii hieman enemmän matemaattista osaamista, mutta niiden suorittaminen on vapaaehtoista.

Kurssin sisältöjen lisensointi

Kaikki oikeudet sisältöön (kuten sivustolla olevat tekstisisällöt, kuvat, interaktiiviset elementit ja sivuston ulkoasu) ovat Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston omaisuutta, ellei toisin mainita. Sisältöä ei saa kopioida, jakaa tai muutoin hyödyntää ilman Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kirjallista lupaa. Kurssilla on käytetty avoimia, Creative Commons — Nimeä 4.0 Kansainvälinen — CC BY 4.0 lisenssillä julkaistuja kuvia ja graafeja, joita voi käyttää lisenssin ehtojen mukaisesti.

Lisätietoja ja yhteydenotot: jari.jarvenpaa (a) aalto.fi