Usein kysytyt kysymykset

Kuka on suunnitellut Talous-kurssin?

Kurssi on Taloustieteen keskus Helsinki GSE:n tutkijoiden ja työntekijöiden yhteinen ponnistus. Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitos on vastannut kurssin teknisestä tuotannosta. Työssä ovat avustaneet Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL sekä lukuisat aktiiviset opiskelijat, opettajat ja taloustieteilijät. Katso tarkempi listaus tästä.

Kurssin valmistumista ovat tukeneet Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Suomen Pankki. Kurssin levittämisessä viestintäkumppanina toimii OP.

Saanko kurssista jonkinlaisen todistusmerkinnän tai opintopisteitä?

Suoritettuasi kurssin, sinulla on mahdollisuus saada kaksi opintopistettä Aalto-yliopiston tai Helsingin yliopiston avoimesta yliopistosta. Voit ladata kurssitodistuksen minkä tahansa luvun pääsivulta, kun olet suorittanut kaikki kurssin tehtävät.

Voinko tarkistaa opintosuoritusotteen tai tilata sellaisen itselleni?

Kurssisuorituksesi kirjataan joko Aalto-yliopiston tai Helsingin yliopiston Sisu-opiskelijatietojärjestelmään. MOOC-kurssilla sinulle ei luoda yliopistojen identiteettiä, joten sinulla ei ole esimerkiksi voimassa olevaa käyttäjätunnusta etkä voi itse tulostaa tai ladata yliopiston opintosuoritusotetta. Voit pyytää opintosuoritusotteen sähköpostilla osoitteesta opiskelijapalvelut@aalto.fi. Jos tarvitset otteen virallisena (leimattuna ja allekirjoitettuna), ote toimitetaan paperisena postissa, kerro tässä pyynnössä myös postiosoitteesi. Yliopiston virkailijat eivät voi ladata opiskelijoilleen sähköisesti varmennettuja pdf-muotoisia opinto-otteita. Tilaukset käsitellään viikon sisällä.

Voit tarkistaa kurssiin liittyviä asioita valtakunnallisesta Koski-palvelusta. Palveluun kootaan suomalaisten oppilaitosten rekistereistä kaikki tiedot yksittäisistä opintosuorituksista ja suoritetuista tutkinnoista. Palvelu sisältää myös tiedot opinto-oikeuksista sekä suoritettujen tutkintojen keskeisistä sisällöistä ja osaamisvaatimuksista. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Millä tavalla kurssi seuraa edistymistäni?

Edistymistä seurataan tehtyjen kurssitehtävien kautta. Jokainen luku sisältää useita pähkinöitä, joista jokaiseen on löydettävä oikeat vastaukset. Voit muuttaa tai täydentää vastaustasi useamman kerran. Löydät sivulta edistymistäsi seuraavan mittarin, jonka avulla saat tietää kurssista suorittamasi prosenttiosuuden.

Miten suoritan kurssin mahdollisimman hyvin?

Voit itse vaikuttaa suoritukseesi esimerkiksi etenemällä tasaisesti, esimerkiksi vähintään yhden luvun viikossa ja pitämättä turhan pitkiä taukoja. Vertaistuki voi myös toimia apuna. Voit esimerkiksi koota opintopiirin tai osallistua Suomen Ekonomien verkossa järjestettävään lukupiiriin.

Kurssisuorituksen tukena kannattaa tutustua CORE-työryhmän Talous-oppimateriaaleihin. Materiaalit ovat suomenkielisiä ja maksuttomia. Mikäli kiinnostuksesi taloustiedettä kohtaan heräsi todenteolla, voit hakea opiskelemaan taloustiedettä Helsinki GSE:n oppilaitoksiin (Aalto-yliopistoon, Hankenille tai Helsingin yliopistoon).

Kuinka pitkään kurssin suorittaminen kestää?

Kurssi koostuu seitsemästä luvusta, joiden pituudet eroavat toisistaan. Kurssin suorittamiseen käytetty aika vaihtelee luonnollisesti opiskelijan mukaan. Testiryhmä suorittu kurssin noin 15–25 tunnissa.

Miten voin saada kurssista opintopisteet?

Voit saada opintopisteet, kun olet käynyt kaikki aineistot läpi, suorittanut pähkinät hyväksytysti ja täyttänyt tarvittavat tiedot joita sinulta kysytään kurssin lopussa. Opintopisteet kannattaa hakea, vaikka et olisi jatkamassa opintoja juuri Aalto-yliopistossa tai Helsingin yliopistossa. Monet koulutuksen järjestäjät voivat halutessaan hyväksilukea opintosuorituksesi. Mikäli haluat, että lukiossasi tai muussa oppilaitoksessa voitaisiin hyväksilukea kurssi, kysy tätä opettajaltasi tai ole yhteydessä meihin tällä lomakkeella.

Tarvitseeko minun olla jossain tietyssä paikassa tiettyyn aikaan suorittaakseni kurssin?

Ei tarvitse. Kaikki sisällöt on tehty suoritettavaksi itse valitsemassasi paikassa ja omavalintaiseen aikaan.

Vaatiiko kurssi jonkinlaista matemaattista pohjatietoa?

Ei. Kurssi ei ole matemaattisesti painottunut. Perustason matematiikka riittää kurssin suorittamiseen. Osassa infolaatikoissa (teksti värillisellä pohjalla) on tehtäviä ja kaavoja, joiden hallitseminen vaatii hieman enemmän matemaattista osaamista, mutta niiden suorittaminen on vapaaehtoista.

Kurssin sisältöjen lisensointi

Kaikki oikeudet sisältöön (kuten sivustolla olevat tekstisisällöt, kuvat, interaktiiviset elementit ja sivuston ulkoasu) ovat Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston omaisuutta, ellei toisin mainita. Sisältöä ei saa kopioida, jakaa tai muutoin hyödyntää ilman Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kirjallista lupaa. Kurssilla on käytetty avoimia, Creative Commons — Nimeä 4.0 Kansainvälinen — CC BY 4.0 lisenssillä julkaistuja kuvia ja graafeja, joita voi käyttää lisenssin ehtojen mukaisesti.

Lisätietoja ja yhteydenotot: jari.jarvenpaa (a) aalto.fi